Historia

Tärningsspel har alltså funnits så långt tillbaka i tiden som vi lyckats forska. De första tärningarna beräknar man komma redan från etruskerna som levde utanför Rom 900 f. Kr. I början tillverkade man dem av djurben och som vi tidigare berättat var det främst ankelben man använde. Fortfarande idag kan man höra folk benämna tärningar som ”bones” vilket betyder ben på engelska.

De första tärningarna hade precis som dagens tärningar sex sidor och när man lägger ihop numren på två motsatta sidor bildar de summan sju. Något som är ganska roligt att veta är att man väldigt tidigt försökte fuska med tärningarna. Forskare har hittat olika bevis för detta, bland annat har man hittat tärningar med vikter i som var till för att tärningarna skulle ge ett bestämt utslag.

Vad man gjort tärningar av

Genom tiderna har man använt flera olika material för att tillverka tärningar, inte bara ben. De tidigaste är tillverkade av andra djurdelar också, som till exempel horn och tänder. Under senare år tillverkades det tärningar av dyrbarare material till överklassen. Dem kunde vara gjorda av sådant som guld, elfenben, marmor, kristaller och ädelstenar. De allra lyxigaste var tillverkade i guld och hade infattade ädelstenar för att markera antalet prickar på varje sida.

Idag när man tillverkar tärningar som ska spelas med så gör man det först och främst efter devisen att de inte ska gå att fuska med. Och så klart att de ska vara så billiga att tillverka som möjligt. Det material man använder är oftast cellulosa acetat och konstfiber, man gjuter dem med största noggrannhet för att inga ojämnheter eller fel balanseringar ska förekomma.

Tärningen är kastad – tärningens roll i vår historia

Många har nog någon gång stött på detta citat ”Tärningen är kastad” – det var Julius Cesar – kejsare i rom som myntade det. Kortfattat så har det innebörden att man efter uttalandet inte har någon återvändo. Uttrycket användes främst då när hans trupper skulle ge sig ut för att strida och idag är det bevingade ord. Tärningen har under historiens gång spelat en väldigt stor roll för många människor. Över hela världen har man använt tärningar för att avgöra saker, till och med i rättegångar om de styrande inte kunde komma överens om vilket straff fången skulle få. Man kunde till och med låta tärningarna bestämma om en man var skyldig eller inte. Detta låter ju helt absurt i våra öron men då såg man tärningarna som ett sätt att tala med Gud och andra högre makter så det var inte så konstigt.

Redan på vikingatiden i Sverige använde man gärna tärningar till allt möjligt, även spel. En riktigt viktig händelse där tärningar spelade stor roll var när en svensk och en norsk kung avgjorde tvisten om Hisingen i Göteborg med tärningar. Det var även populärt att använda dem i rättssaker i Sverige, senast man gjorde det var faktiskt så sent som på 1800-talet.