Threes

Tärningsspelet Threes är ett spel som man oftast spelar om pengar, ett hasardspel alltså. Dock är det inte så vanligt att man spelar det på casinon. För att spela behöver man fem stycken vanliga tärningar. Speltiden är inte så lång och det krävs inget specialbord eller ens papper och penna för att spela. Dessa faktorer har gjort spelet Threes ganska populärt i den del av spelvärlden som är illegal. Det vill säga att man brukar spela det om pengar på gatan och i hemmen. Det spelas mest i Amerika men även här i Sverige spelar man detta enkla men spännande spel.

Så spelar man

För att börja spela så sätter man sig i en ring och det man behöver är alltså fem tärningar av den vanliga sorten, alltså sexsidiga. I första rundan så slår man bara om vem som ska börja med en av tärningarna och den som får högst summa börjar.

Nu lägger alla spelare en lika stor summa pengar i mitten av ringen de sitter i, hur mycket som ska läggas bestäms gemensamt på förhand. Dessa pengar är nu den vinstpott som kommer att gå att vinna. Så börjar den första spelaren att slå tärningarna och sedan går turen runt, för att vinna så ska man få så lågt tal som möjligt. När tärningarnas summor plussas ihop så räknar man treor som nollor, en typ av jokrar helt enkelt och det är även därför som spelet heter som det heter.

Den aktiva spelaren kommer att kasta alla fem tärningar tillsammans, sedan väljer han eller hon om den vill slå om eller inte. Man får slå om som mest fem gånger och varje gång man väljer att göra det måste man spara minst en av tärningarna. Påminner lite om spelet Yatzy på detta vis. Så det gäller alltså att komma så nära noll som möjligt men att hamna på precis noll är svårt, då krävs det ju att man får femtal i treor.

Om det blir så att två spelare ligger lika när alla har kastat tärningarna så måste de två satsa lika stor summa var som potten var från start. Sedan spelar dem mot varandra, även denna gång börjar spelet med att de slår om vem som ska börja. När någon av dem sedan vunnit så kommer vinnaren att börja nästa spel om man spelar igen.