Yatzy

För att spela Yatzy behöver du egentligen inte ett helt spelset från affären, det går att få ihop det själv om man vill. Det man behöver för att spela är egentligen bara fem tärningar, penna och papper. Självklart underlättar det om du har ett Yatzy-block, då slipper du ju rita upp alla poängkolumnerna själv men det går utan också.

Så spelar man

Först slår ni om vem som ska börja spela och sedan följer man turen medsols som i de flesta andra spel. Varje runda har varje spelare tre slag på sig att få ihop någon av kombinationerna i Yatzy-blocket. Efter att man slagit sin första gång så bestämmer man sig för vad man vill satsa på, då sparar man de tärningar som passar in på den kombinationen och slår inte om dem igen. Sedan slår man sina andra två slag och har man tur så får man ihop till den kombination man tänkt sig eller kanske till och med en annan.

Om det skulle vara så att man inte får ihop till något alls så kan man välja att ta dem poängen på ”chans”. Då räknar man helt enkelt ihop summan av alla tärningarna som dem visar och skriver in den på rutan Chans. Vill man inte det för att man tycker att poängen är för låg så kan man välja att stryka något annat istället. Men då får man inte satsa på det man stryker överhuvudtaget i resten av spelet. När man till slut har spelat lika många rundor som det finns satsningar så räknar man ihop poängen och ser vem som vunnit.

Kombinationerna man kan satsa på:

Ental – Ettor, Treor, Fyror etc.

Här får man poäng för hur många man lyckas skrapa ihop, du kan till exempel satsa på fyror, om du då har tre fyror får du 12 poäng på ”Fyror”.

Par

Två tärningar med samma värde ger poäng enligt de sammanlagda prickarna på tärningarna.

Två par

Fyra stycken tärningar där båda halvorna är par ger poäng enligt antalet prickar.

Fyrtal godtas inte som Två par.

Tretal

Tre tärningar med samma värde ger poäng genom sammanlagda antalet prickar.

Fyrtal

Fyra tärningar med samma värde ger poäng genom sammanlagda antalet prickar.

Liten Stege

Alla fem tärningarna bildar en stege från 1-5 och ger då 15 poäng.

Stor Stege

Alla fem tärningarna bildar en stege från 2-6 och ger då 20 poäng.

Kåk

Ett Par och ett Tretal ger tillsammans denna kombination och ger poäng efter vilket värde de sammanlagda prickarna har på tärningarna.

Chans

Vad som helst som slås, poängen blir den sammanlagda summan av prickar på tärningarna.

Yatzy

När alla fem tärningarna visar samma värde, ger 50 poäng.

Bonus

Om poängen på en spelares ettor, tvåor etc blir 63 eller mer erhåller den spelaren en bonus på 50 poäng.